Na kolorowym świątecznym stole nie mogło zabraknąć jajek. Faszerowanych na dwa sposoby.
Farsz pierwszy:
- ugotowane żółtka z takiej ilości jajek jaką potrzebujemy dla głodnych (u mnie z 4 jajek),
- ser pleśniowy, np. lazur blue, około 70 gram,
- ser ricotta, łyżka (może być śmietana)
Wszystkie składniki rozetrzeć widelcem na jednolitą masę. Farszem wypełnić ugotowane na twardo, przecięte i pozbawione żółtek jajka.
Farsz drugi:
- ugotowane na twardo żółtka (u mnie 4),
- łyżka serka ricotta (lub śmietany),
- 4 suszone pomidory,
- kilka zielonych oliwek,
- pieprz
Żółtka rozetrzeć z serkiem ricotta, dodać posiekane pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Masą wypełnić ugotowane na twardo jajka pozbawione żółtek.
Ugotowane na twardo, przecięte, pozbawione żółtek jajka można ufarbować na żółto wrzucając je na chwilę do gotującej się z łyżeczką kurkumy wody.
A to druga część półmiska... Wydrążone ogórki faszerowane wędzonym łososiem i papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz