poniedziałek, 5 kwietnia 2010

Jajka faszerowane

Na kolorowym świątecznym stole nie mogło zabraknąć jajek. Faszerowanych na dwa sposoby.

Farsz pierwszy:
  • ugotowane żółtka z takiej ilości jajek jaką potrzebujemy dla głodnych (u mnie z 4 jajek),
  • ser pleśniowy, np. lazur blue, około 70 gram,
  • ser ricotta, łyżka (może być śmietana)
Przygotowanie: 

Wszystkie składniki rozetrzeć widelcem na jednolitą masę. Farszem wypełnić ugotowane na twardo, przecięte i pozbawione żółtek jajka.

Farsz drugi:
  • ugotowane na twardo żółtka (u mnie 4),
  • łyżka serka ricotta (lub śmietany),
  • 4 suszone pomidory,
  • kilka zielonych oliwek,
  • pieprz
Przygotowanie:

Żółtka rozetrzeć z serkiem ricotta, dodać posiekane pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Masą wypełnić ugotowane na twardo jajka pozbawione żółtek. 

Ugotowane na twardo, przecięte, pozbawione żółtek jajka można ufarbować na żółto wrzucając je na chwilę do gotującej się z łyżeczką kurkumy wody.

A to druga część półmiska... Wydrążone ogórki faszerowane wędzonym łososiem i papryką.

Brak komentarzy: