poniedziałek, 22 marca 2010

Warzywa na bogato.

Oto sprawdzony przepis studentki-emigrantki na smaczne i szybkie warzywa na bogato. O takie:













Składniki na porcję dla dwóch osób:
  • Warzywa: papryka żółta i czerwona, groszek, fasolka, marchewka, kukurydza (u mnie pół paczki mrożonych),
  • Pół puszki czerwonej fasolki,
  • 5-8 pomidorów suszonych (u mnie suchych, nie z oliwy),
  • Około 20 zielonych oliwek,
  • Dwie łyżki pesto bazyliowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Około 100-150g białego sera, w Polsce typu feta (u mnie ser nazywany duńskim),
  • Szczypta soli (ostrożnie, bo ser i oliwki już są słone),
  • Opcjonalnie drobno pokrojony kurczak, usmażony lub ugotowany w zależności od upodobań i diety;)
Przygotowanie:

Warzywa wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy ok.5 minut. W tym czasie kroimy suszone pomidory, oliwki i biały ser. Do warzyw dodajemy dwie łyżki pesto i wyciśnięty czosnek. Następnie dodajemy czerwoną fasolkę, pokrojone pomidory i oliwki. Jeszcze chwilę dusimy. Na końcu, tuż przed podaniem, do warzyw dodajemy pokrojony ser. Energicznie mieszamy, by ser troszkę się rozpuścił w sosie. Podajemy i gdybamy co byśmy sobie ugotowali będąc we własnej, wyposażonej kuchni.
Ewentualnego kurczaka dodajemy razem z fasolką,oliwkami i pomidorami.

Zakupy:

Oliwki, ser, pomidory, pesto jak i inne dobre rzeczy możemy kupić na Naschmarkcie;)





1 komentarz:

Jasiek Kuczera pisze...

kiedy co nowego upichcisz!? święta się zbliżają! czas jedzenia, jedzenia no i... jedzenia!