Oto sprawdzony przepis studentki-emigrantki na smaczne i szybkie warzywa na bogato. O takie:
Składniki na porcję dla dwóch osób:
- Warzywa: papryka żółta i czerwona, groszek, fasolka, marchewka, kukurydza (u mnie pół paczki mrożonych),
- Pół puszki czerwonej fasolki,
- 5-8 pomidorów suszonych (u mnie suchych, nie z oliwy),
- Około 20 zielonych oliwek,
- Dwie łyżki pesto bazyliowego,
- 2 ząbki czosnku,
- Około 100-150g białego sera, w Polsce typu feta (u mnie ser nazywany duńskim),
- Szczypta soli (ostrożnie, bo ser i oliwki już są słone),
- Opcjonalnie drobno pokrojony kurczak, usmażony lub ugotowany w zależności od upodobań i diety;)
Warzywa wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy ok.5 minut. W tym czasie kroimy suszone pomidory, oliwki i biały ser. Do warzyw dodajemy dwie łyżki pesto i wyciśnięty czosnek. Następnie dodajemy czerwoną fasolkę, pokrojone pomidory i oliwki. Jeszcze chwilę dusimy. Na końcu, tuż przed podaniem, do warzyw dodajemy pokrojony ser. Energicznie mieszamy, by ser troszkę się rozpuścił w sosie. Podajemy i gdybamy co byśmy sobie ugotowali będąc we własnej, wyposażonej kuchni.
Ewentualnego kurczaka dodajemy razem z fasolką,oliwkami i pomidorami.Zakupy:
Oliwki, ser, pomidory, pesto jak i inne dobre rzeczy możemy kupić na Naschmarkcie;)
1 komentarz:
kiedy co nowego upichcisz!? święta się zbliżają! czas jedzenia, jedzenia no i... jedzenia!
Prześlij komentarz