sobota, 10 kwietnia 2010

Kurczak Fizyka czyli filety zapiekane z serem pleśniowym oraz kapusta pekińska z orzechami i lazurem

Dzisiejszy obiad przyrządzał Fizyk. Jak na faceta przystało - mięso być musiało. A konkretniej piersi.
Ja, nie wiedząc co będzie w obiadowym repertuarze, wedle tego co mi lodówka podpowiedziała, przyrządziłam surówkę. Zgrała się z mięskiem bardzo smacznie.

Kurczak Fizyka: (mniam!)

Składniki:
  • pojedyncze filety z kurczaka, ilość - według potrzeb,
  • ser pleśniowy z błękitnym przerostem,
  • mieszanka przyprawy grillowej
Przygotowanie:

Umyte i wysuszone filety z kurczaka natrzeć mieszanką przypraw. Na środek nałożyć kawałek sera i zawinąć mięso spinając je wykałaczkami bądź zawiązując nitką. Tak przygotowane filety włożyć do nagrzanego piekarnika (na posmarowaną tłuszczem blachę, ew. papier do pieczenia czy folię aluminiową). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut. Podawać z ziemniakami podsmażonymi z boczkiem oraz z surówką.

Surówka z orzechami i lazurem

Składniki:
  • pół kapusty pekińskiej,
  • pomidor,
  • 5 rzodkiewek,
  • kawałek sera pleśniowego (np. Lazur blue),
  • orzechy włoskie, mała garść.
  • bazylia świeża i suszona,
  • oliwa z oliwek, 2-3 łyżki,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • musztarda francuska, ewentualnie mały ząbek czosnku
Przygotowanie:

Z oliwy, soku z cytryny, musztardy, czosnku i łyżki wody przyrządzić sos. Warzywa, orzechy i ser pokroić, wymieszać. Doprawić świeżą bazylią i suchymi przyprawami. Wymieszać z sosem.

Już prawie wszystko było zjedzone gdy przypomniało mi się o zrobieniu zdjęcia;)