Składniki (porcja dla 4 osób):
- wołowina, ok. 700 gram,
- boczek wędzony, ok. 200 gram,
- puszka pomidorów, (lub 2 puszki-wtedy można nie dawać koncentratu),
- koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżki,
- pasta paprykowa (słodka), 1 łyżka,
- puszka czerwonej fasolki,
- sól,pieprz
- bazylia, świeża i suszona,
- czosnek, 2-3 ząbki,
- ostra papryka pod dowolną postacią (u mnie w płatkach)
Umytą i pokrojoną surową wołowinę przemielić. Na patelni podsmażyć wędzony boczek, wcisnąć czosnek (tuż przed zdjęciem całości z patelni),dodać zmielone mięso. Podsmażyć. Następnie całość przełożyć do rondla z grubym dnem i dodać pomidory, ewentualny koncentrat i pastę paprykową. Wrzucić listki świeżej bazylii. Dusić kilka minut. Dodać odsączoną z zalewy i opłukaną czerwoną fasolkę. Doprawić przyprawami, bazylią, pieprzem i ostrożnie solą (może nie być konieczna bo boczek i pasta paprykowa są słone). Podawać z makaronem wymieszanym z łyżką oliwy bazyliowej.
Gdy mamy przemielone mięso przygotowanie tego dania zajmuje około 15 minut. Warto!
Zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz