Ostatni wpis dotyczył kremu z cukinii - zupy dobrej, smacznej (bo uratowanej cytryną), choć nie szczególnie ciekawej. Dziś postanowiłam cukinię urozmaicić czymś wyrazistym. Wybór padł na pomidory. I słusznie.
Składniki (na porcję dla 3 osób):
- 2 średnie cukinie,
- 4-5 pomidorów,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 0,5 litra bulionu/rosołu,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- odrobina ostrej papryki (dałam ciut węgierskiej pasty ze słoika),
- szczypta soli,
- bazylia
Przygotowanie:
Na patelni poddusić pokrojone cebule. Dodać sprasowany czosnek, a następnie pokrojoną cukinię.Po dodaniu cukinii, całość podlać bulionem i dusić do (prawie) miękkości. W następnej kolejności do duszących się warzyw dodać pokrojone pomidory, a gdy i te zmiękną całość zmiksować. Zmiksowane warzywa przelać do garnka, doprawić ostrą papryką, koncentratem, solą, pieprzem i na końcu bazylią. Podawać z grzankami. Pyyycha! :)
Tak przygotowana zupa jest o wiele smaczniejsza od standardowego kremu z cukinii. Pomidory, bazylia i czosnek nadają jej charakteru...
5 komentarzy:
hmm a ja robiłam zwykły krem z cukinii i był pyszny...
Twój wygląda rewelacyjnie, zapisuje przepis i mam nadzieje, że wkrótce go wypróbuje;)
jadlam wiele razy taka zupe, ale nie jako krem, nie na gesto, bardziej na plynnie. a ja wole krem! :)
Podoba mi się. Bardzo mi się podoba!
Pozdrawiam! :)
pierwsze zdjęcie jest cudowne! pozostałe także. i zupa wspaniała. apetycznie tutaj ;]
Piękna, pożywna zupka, musi być pyszna! chętnie wypróbuję, przepis zapisuję;)
Prześlij komentarz