Hmm...na wielu blogach pojawiły sie ostatnio różne przepisy na krem z cukinii. Mając za sobą gotowanie wyśmienitego kremu z brokułów postanowiłam spróbować z cukinią. Podążając za jednym z przepisów (baza: bulion+cukinia+cebula+1ząbek czosnku) przyrządziłam zupę. Okazała się niezjadliwa. A właściwie zupełnie pozbawiona jakiegokolwiek wyrazistego smaku. Podrasowałam ją więc po swojemu i wyszła świetna. Przepis bliźniaczy do przepisu na krem z brokułów...
Składniki (na dwie średnie porcje):
- pół litra bulionu,
- 1 spora cukinia,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- świeżo mielony pieprz,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- feta, grzanki
Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie. Dodać sprasowany czosnek i chwilę podsmażyć z cebulą. Następnie do cebuli i czosnku dodać pokrojoną cukinię, podsmażyć, po czym zalać bulionem i dusić tak długo, aż cukinia będzie miękka. Następnie całość zmiksować w blenderze, przelać do garnka i doprawić pieprzem (+ew.solą) oraz sokiem z cytryny.Podawać z grzankami i pokruszonym serem feta.
Przy okazji zapraszam na moją drugą stronę. Może kogoś zainteresują fotografie oraz oferta. KLIK :)
3 komentarze:
aż zgłodniałam!
wiem po swoich doświadczeniach, że zupa z cukinii jest jedną z najlepszych!!
uwielbiam takie zupki kremy :)u mnie dziś też cukinia :)
Prześlij komentarz