Składniki:
- wołowina (np. rostbef), u mnie około 300 gram,
- kurczak (skrzydło),
- cebula,
- pieczarki, 6 sztuk,
- sól, pieprz
- tłuszcz do podsmażenia cebulki
Najpierw należy ugotować rosół (mięso + włoszczyzna). Mięso wyjąć a rosół odstawić na zupę (u mnie będzie jutro pomidorowa). Wołowinę i kurczaka zmielić w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzać tłuszcz (u mnie łyżka masła z odrobiną oleju) i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Natępnie do cebuli dodać umyte i pokojone w cienkie plasterki pieczarki. Calość posolić i poddusić. Na drugą patelnię przełożyć zmielone mięso, dodać odrobinę (!) wody i podgrzewając rozetrzeć łyżką na gładką masę. Do mięsa przełożyć cebulę z pieczarkami, dodać sól oraz pieprz i chwilę podgrzewać. Farsz jest gotowy :) Podobny, w bliźniaczy sposób można przyrządzić z samej wołowiny i/lub bez pieczarek.
Farsz z jabłek
Składniki:
- 5 jabłek,
- cynamon,
- 5 goździków,
- cukier (może nie być konieczny)
Jabłka obrać i pokoroić w drobną kostkę. Przełozyć do garnaka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody i dusić około 10 minut. Następnie dodać goździki, łyżeczkę cynamonu i jeszcze chwilę poddusić, aż jabłka beda miękkie i pachnące. Jeśli są zbyt mało słodki - dodać cukru.
Naleśniki
Składniki:
- 2,5 szklanki mleka (najlepiej z woreczka, nie uhatego),
- 2 jajka,
- mąka pszenna (około 15 czubatych łyżek),
- cukier,
- cukier waniliowy,
- proszek do pieczenia,
- sól
Przygotowanie:
Mleko i jajka zmiksować. Dodać dwie łyżeczki cukru, łyżkę cukru waniliowego, szczyptę soli. Ciągle miksując, po jedenej łyżce wsypywać mąkę, aż ciasto będzie miało konsystencję rzadkiego jogurtu. Na końcu można dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Smażyć bez tłuszczu na dobrej patelni. Ciasto najlepiej wychodzi z pasteryzowanego mleka z woreczka. Nie wiem dlaczego tak jest, ale jest :) Spróbujcie.
1 komentarz:
szkoda, ze dla mnie nie starczyło!
Prześlij komentarz