- Dobrze.
- Z owocami i z galaretką na wierzchu.
- Dobrze.
Ja jednak chciałam zrobić tort. Pożeniłam więc moją zachciankę z oczekiwaniami Lubego i przygotowałam tort truskawkowy. Lekki - bez masła i nie za słodki - bez wielkich ilości cukru, bardzo truskawkowy. Idealny na takie ciepłe popołudnie, na rozpoczęcie mocno zagrożonego w tym roku sezonu truskawkowego.
Nie mając doświadczenia w pieczeniu biszkoptów zdałam się na osławiony "biszkopt rzucany" z przepisu Dorotus. Pierwszy raz piekłam jasny biszkopt i wyszedł świetnie. Przygotowane ciasto wlałam do tortownicy o średnicy 25cm i po upieczeniu mogłam je przekroić na dwa blaty.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek, osobno białka i żółtka,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru
Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania, ciągle miksując dodać cukier a następnie pojedynczo dodawać żółtka. W dalszej kolejności należy stopniowo wsypywać przesiane mąki, całość ciągle delikatnie mieszając.Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ścianek tortownicy nie należy smarować masłem i wysypywać bułką tartą. Biszkopt piecze się około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu ciasta należy wyciągnąć tortownicę i upuścić ją płasko z wysokości ok. 60cm na podłogę(ja rzucałam dwa razy na rozłożony na kaflach kocyk). Po tym zabiegu ciasto trzeba z powrotem przenieść do wyłączonego już piekarnika, by przy uchylonych drzwiczkach mogło wystygnąć. Gdy ostygnie, przekroić na blaty.
Składniki na masę truskawkową:
- 400 gram zmiksowanych truskawek,
- 150 gram drobno pokrojonych truskawek,
- kubeczek śmietany 30%,
- 1,5 opakowania galaretki truskawkowej
Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać do niej nieco stężałą galaretkę, zmiksowane i pokrojone truskawki, a następnie delikatnie zamieszać. Gotową masę odstawić do lodówki na 30minut by lekko stężała.
Składniki na krem:
- 250 gram serka mascarpone,
- 70 gram skondensowanego, słodzonego mleka z tuby,
- ewentualnie pół opakowania śmietan-fixu
Serek mascarpone zmiksować ze skondensowanym mlekiem, opcjonalnie dosypując śmietan-fix.
Dodatkowe składniki:
- alkohol,
- galaretka truskawkowa, przyrządzona zgodnie z instrukcją, nie w pełni stężała,
- kilka truskawek pokrojonych w plastry
Przygotowanie tortu:
Przekrojone blaty nasączyć alkoholem (użyłam likieru Wild Africa ;) w skład którego wchodzi spirytus i śmietana;) ). Blat dolny przełożyć do tortownicy, pokryć równomiernie lekko stężałą masą truskawkową, przykryć kolejnym biszkoptem. Wierzch posmarować częścią kremu z mascarpone, a na nim ułożyć plastry truskawek. Całość pokryć lekko stężałą galaretką truskawkową i włożyć do lodówki do stężania galaretki. Po tym czasie tort należy delikatnie wyciągnąć z tortownicy (można sobie pomóc nożem o okroić galaretkę), a następnie boki ciasta posmarować resztą kremu mascarpone. Gotowe!
Jak się wczoraj okazało, tort był bardzo smaczny, a czas w jakim zniknął był kilkaset razy krótszy od czasu, który był potrzebny do jego przygotowania ;)
Jak się wczoraj okazało, tort był bardzo smaczny, a czas w jakim zniknął był kilkaset razy krótszy od czasu, który był potrzebny do jego przygotowania ;)
7 komentarzy:
Ale piekny, smaczny pewnie tez.Chce kawałek !M.
ale mi narobiłaś ochoty! uwielbiam takie ciacha!
Smaczny to za mało powiedziane. A u mnie dziś nic nie ma słodkiego :(
Pozdrawiam :)
A kiedy ja Cię o takie ciasto poproszę, też upieczesz? ;))
Oczywiście, że nie. :)
To ja też poproszę, zwłaszcza, że sezon rzeczywiście ma być zagrożony, więc wolę obie od razu porcyjkę zaklepać:))
Pozdrawiam!
Same pyszności :)
Prześlij komentarz