Z początkiem lipca atakowali, a ja się broniłam. Tak się broniłam, że jako leśnik do domu wróciłam i ciasto z darami lasu przygotowałam. Na wieczorną imprezę.
Przygotowałam biszkopt (według Dorotus) z jagodami, który przełożyłam masą truskawkową, sprawdzoną już we wcześniejszym przepisie.
Poniżej podaję składniki na biszkopt i masę, opis przygotowania znajduje się tutaj.
Jedyną modyfikacją było to, że na pierwsza warstwę wylanego do tortownicy ciasta wysypałam dwie garści jagód, zalałam je drugą warstwą ciasta i z wierzchu także posypałam owocami. Upieczony biszkopt przekroiłam i mocno nasączyłam słodkim winem, odrobiną wódki i sokiem z truskawek. Przełożyłam masą, udekorowałam truskawkami i posypałam cukrem pudrem. Wieczorem zniknął momentalnie...
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek, osobno białka i żółtka,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru
Składniki na masę truskawkową:
- 400 gram zmiksowanych truskawek,
- 150 gram drobno pokrojonych truskawek,
- kubeczek śmietany 30%,
- 1,5 opakowania galaretki truskawkowej
- 200 gram jagód,
- alkohol do nasączenia (dałam słodkie białe wino i parę łyżek wódki)
7 komentarzy:
świetne są te ciemne kropeczki zatopione w puszystym cieście!
Ciasto wygląda obłędnie. Super!
Zjadłabym, na dodatek takie wspaniałe połączenie smakowe jagody z truskawkami :)
i truskawki i jagody. wspaniałe!
swoją droga, świetna nazwa bloga i layout.
czytałaś może książkę "Mysza"? :)
chciałem napisać, żebyś mi posłała na osłodę ciężkiego życia, ale skoro cały zjadłaś... :D
fajne jagodowe piegi
i krem cudny
Czytałam "Myszę" czytałam i śmiałam się do łez ;)
Jasiu... nie "zjadłaś" tylko "zjedliście" inżyniery magistry liczne:)
Prześlij komentarz